Moja masarnia

Moja masarnia ad. 2009′

Inspiracją do moich poczynań była lektura forum www.wędlinydomowe.pl
Podziękowania dla wszystkich, którzy się do tego przyczynili swoimi postami.

Motorem do działania było zdrowie dzieci oraz żona, która miała już dość ciągłego sprzątania kuchni po każdej produkcji wędlin. A każdy kto robił to w domu wie ile jest po tym sprzątania.

Dlatego postanowiłem wyprowadzić z produkcją z domu. Moja masarnia powstała w pomieszczeniu o wymiarach 4x5m, znajdującym się przy garażu.

Wyposażenie masarenki:

  • stół do rozbioru, wymiary blatu 2,0 x 0,75m,
  • haki masarskie n alistwie długości 2,0m,
  • nadziewarka 7l pozioma,
  • wilk dużej wydajności 200kg/h + sitka 2, 6, 8, 12, 16 i szarpak (nierdzewne),
  • kuter 5l,
  • paczkowarka próżniowa,
  • waga elektroniczna do 5kg o dokładności 0,01g,
  • nastrzykiwarka z igłą,
  • klipsownica do osłonek,
  • kuchenka gazowa,
  • taboret gazowy,
  • okap kuchenny,
  • kloc masarski 40×40 cm,
  • praski do szynek,
  • garnki nierdzewne 10 i 20l,
  • pojemniki do mięsa
  • noże do rozbioru Mora, Frost, Chifa i piła do kości,
  • nóż do żeberek,
  • piła do kości elektryczna i ręczna,
  • lampa na owady,
  • lodówka,
  • klimatyzator z osuszaczem Clima Comfort 3,2 kW, zakres temperatur 15 do 30 stopni,
  • chłodnia 500l.
  • stoły z nierdzewki

Dodatkowo:

  • sprzęt do wyrobu domowego piwa,
  • sprzęt do wyrobu serów,
  • wędzarnia Bradley (w oddzielnym pomieszczeniu)
  • elektryczna wędzarnia beczkowa własnej konstrukcji,
  • od 2012 trzecia wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim.

Niech moje poczynania będą pozytywną inspiracją dla innych.

Naprawdę warto zainwestować w zdrowie naszych dzieci.