- schab wieprzowy ze skórą
- peklosól
- woda
- pieprz
- listek laurowy
- czosnek
- kolendra
Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać. Przygotować solankę: peklosól rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%. Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.
Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.
Mięso jest dość słone, podobny wyrób jadłem kiedyś na Litwie.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego