Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekrojony ząbek czosnku.
Następnie grzebiemy ją w soli kamiennej na ok 2 tygodnie. Na dno pojemnika wysypujemy warstwę soli ok. 2cm, kładziemy skóra do dołu, posypujemy solą i kładziemy drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy solą całkowicie z góry i po bokach. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni).
Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.
Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).
Teraz zaczynamy proces wędzenia zimnym dymem po ok 2 h dziennie przez tydzień.
Obwędzoną słoninę zamrażamy na tydzień, dwa. Następnie rozmrażamy w lodówce, osuszamy i zajadamy.