Ziemniak faszerowany

Przepis z dzieciństwa. Takie ziemniaki piekł mój dziadek. Pewnie to był jeden z przepisów z tak zwanych trudnych czasów.

Składniki:

  • duże ziemniaki
  • boczek wędzony (tłusty)
  • pieprz
  • sól
  • wykałaczki
  • smalec

Wybieramy duże ziemniaki podobnej wielkości. Jeśli są młode to tylko myjemy w innym przypadku obieramy ze skórki. Przecinamy w pół i drążymy wewnątrz kieszonki np. łyżką. Boczek wędzony kroimy w plastry.

Wkładamy boczek w wydrążone połówki ziemniaka, jeśli trzeba to solimy i pieprzymy i składamy ziemniak, a całość łączymy wykałaczkami.

Układamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Wkładamy kilka łyżek smalcu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termo obiegiem. Wstawiamy naczynie z ziemniakami i pieczemy do miękkości ziemniaków.

Przewracamy co jakiś czas jak się zarumienią. Pieczemy do momentu, aż będą miękkie . Sprawdzamy przez nakłucie.

Smacznego