![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_181919-scaled.jpg)
Przepis z dzieciństwa. Takie ziemniaki piekł mój dziadek. Pewnie to był jeden z przepisów z tak zwanych trudnych czasów.
Składniki:
- duże ziemniaki
- boczek wędzony (tłusty)
- pieprz
- sól
- wykałaczki
- smalec
Wybieramy duże ziemniaki podobnej wielkości. Jeśli są młode to tylko myjemy w innym przypadku obieramy ze skórki. Przecinamy w pół i drążymy wewnątrz kieszonki np. łyżką. Boczek wędzony kroimy w plastry.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_163937-scaled-1024x576.jpg?v=1711292396)
Wkładamy boczek w wydrążone połówki ziemniaka, jeśli trzeba to solimy i pieprzymy i składamy ziemniak, a całość łączymy wykałaczkami.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_164045-scaled-1024x576.jpg?v=1711292394)
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_164552-scaled-576x1024.jpg?v=1711292391)
Układamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Wkładamy kilka łyżek smalcu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termo obiegiem. Wstawiamy naczynie z ziemniakami i pieczemy do miękkości ziemniaków.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_173247-scaled-576x1024.jpg?v=1711292389)
Przewracamy co jakiś czas jak się zarumienią. Pieczemy do momentu, aż będą miękkie . Sprawdzamy przez nakłucie.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240106_181919-1-scaled-1024x576.jpg?v=1711292386)
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Smacznego