![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240110_194726-scaled-576x1024.jpg?v=1711292383)
– paski mątwy 500g
– woda
– sól kamienna
– listek laurowy
– listek limonki
– pieprz
– ziele angielskie
Paski mątwy oczyszczamy z błon kolagenowych.
Odrywamy je w przeciwnym razie podczas obróbki cieplnej paski będą się zawijały. Można na 5 sekund włożyć mątwę do wrzątku i wtedy łatwiej odrywa się błony.
W garnku zagotowujemy litr wody dodajemy 70-100g soli oraz zioła w ilości wg. uznania. Zagotowujemy zalewę. Odstawiamy na chwilę, aby temperatura spadła do około 90 stopni i wkładamy paski mątwy. Pozostawiamy je w wodzie do osiągnięcia wewnątrz mięsa temperatury 55 stopni.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20240111_181601-scaled-1024x576.jpg?v=1711292377)
Wyjmujemy mątwę z zalewy i wieszamy do ocieknięcia, osuszenia.
Wieszamy mątwę w wędzarni i wędzimy dymem o temperaturze do 40-45 stopni do momentu osiągnięcia słomkowej barwy.
Mątwę możemy też wędzić na zimno dymem o temperaturze do 25 stopni, jakieś 12-16 godzin.
W taki sam sposób możemy również wędzić kalmary w całości.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Smacznego