![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/412140504_738242201196702_5960658705442992932_n-577x1024.jpg)
Składniki i przygotowanie:
I Mięso
- piersi z kaczki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka
- sos sojowy 2 łyżki
- ząbek czosnku
- 1-2 cm imbiru
Pierś marynujemy w zalewie najlepiej dzień wcześniej. Marynatę przygotowujemy mieszając oliwę, sos sojowy, przyprawę oraz starty korzeń imbiru i czosnek. Skórę na piersi nacinamy w kostkę i nacieramy pierś marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/412030488_386889450367502_2680271894231686705_n-1024x577.jpg)
II Ryż
- ryż biały długo ziarnisty100g
- ocet ryżowy 20g
- sól i cukier
- sos rybny 1 łyżeczka
Ryż zalewamy zimną woda i płuczemy kilkakrotnie. Do garnka wsypujemy ryż i dodajemy wodę 1:1,5. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do stanu aldente około 8-10 minut. Następnie przekładamy do miseczki. W szklance mieszamy ocet, sos rybny, odrobinę soli i cukru. Zalewamy ryż i mieszamy. Odstawiamy.
III Smażenie mięsa
Wooka rozgrzewamy na sucho. Kładziemy nim pierś z kaczki najpierw skóra do dołu i smażymy 4-5 minut, następnie przewracamy i smażymy pierś około 2 minuty.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/411857368_1038666257243278_682918661079205901_n-1024x577.jpg)
IV Pieczenie mięsa
- sos sojowy 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka
Pierś układamy w naczyniu żaroodpornym skóra do góry. W miseczce przygotowujemy glazurę mieszając powyższe składniki. Smarujemy pierś glazurą, a pozostałą resztę wlewamy na pierś i do naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy pierś i pieczemy 15-20 minut.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/411928215_748799443278466_6333016900881094912_n-1024x577.jpg)
V Smażenie warzyw
- marchew 1 szt
- seler korzeń 1/4 szt
- papryka chili 1 szt
- papryka słodka 1 szt
- cukinia 100g
- pędy bambusa mały słoiczek
- kiełki fasoli
- małe pomidory całe w puszce
- sezam
Rozgrzewamy wook i wlewamy na niego tłuszcz z pieczenia piersi w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy marchew startą na arce, paski papryki, seler, plasterki cukinii, na koniec dodajemy pędy bambusa, kiełki, zalewamy pomidorami z puszki oraz posypujemy sezamem. Całość smażymy około 5 minut.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/411820544_383262097704944_5510353083444523613_n-577x1024.jpg)
VI Układamy danie
Na talerz kładziemy porcję ryżu, na ryż układamy porcję smażonych warzyw i na wierzch pierś pokrojona teraz w plastry.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/01/411126522_906280961094159_2672578369474976969_n-1024x577.jpg)
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_20240317_160404-scaled-576x1024.jpg?v=1711292361)
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Smacznego