Lunchmeat z galaretką

Lunchmeat z galaretką

Surowce:

– II wieprzowa (z łopatki) 2kg

– III wieprzowa  (ścięgniste) 0,3kg

– III wołowa 0,2kg

Przyprawy:

– peklosól 17g/kg

– pieprz biały 1g/kg

– kolendra mielona 1,5g/kg

– czosnek granulowany ile kto lubi do smaku

– żelatyna ok. 1-2 łyżeczki na kg wyrobu

– osłonki barierowe

Mięso II zemleć na sitku 6mm, III zemleć na sitku 3mm.

Wymieszać zmielone mięsa razem z przyprawami i peklosolą. Włożyć na 24h do lodówki. Napełnić osłonki barierowe (termokurczliwe) tak, aby nie było powietrza.

Parzyć 1,45h w wodzie o temp. 75 stopni. Schłodzić do całkowitego wystygnięcia w pozycji wiszącej do temp wewnątrz poniżej 10 stopni.

Smacznego