Pasta z boczniaków

Składniki:

  • boczniaki 3kg
  • marchew 1kg
  • cebula 0,5kg
  • sos pomidorowy 750ml
  • koncentrat pomidorowy 180g
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • sos sojowy
  • olej
  • sól

W naszym przypadku pasta wykonana z boczniaków z własnej uprawy.

Do garnka wkładamy grzyby do garnka. zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Dodajemy łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z ody odcedzamy i studzimy. Rozdrabniamy grzyby na sitku 5-6mm.

Cebulę kroimy w kostkę i zarumieniamy na patelni na oleju. Dodajemy tarkowaną na wiórki marchew. Dusimy 5 minut i dodajemy zmielone grzyby. Dusimy na małym ogniu, aż grzyby puszczą sok i zaczną się gotować.

Dolewamy sos pomidorowy i koncentrat oraz zioła, sos sojowy do smaku.

Gorącą pastę przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Jeśli pasta zostanie szybko skonsumowana to nie musimy jej pasteryzować. Przechowujemy w lodówce.

Pasta jest idealna na kanapki, zapiekanki.