Pasztetowa Arka

Składniki:

– 1.5 kg wieprzowych nerek

– 3kg podgardla

– 3 surowe jaja

– zmielone ziele angielskie

– pieprz

– sól

– ostra papryka,

– 2bułki namoczone w rosole

Nerki dobrze wyczyścić wymoczyć,następnie na lekkim ogniu gotować do stanu pół surowego co jakiś czas wylewać wodę i nalać nowej. Podgardle, cebule gotować na małym ogniu 50 minut.

Wszystkie surowce mielimy na jak najmniejszym sitku (2-3mm) dodatkowo można potraktować blenderem na gładszą masę. do masy dodajemy sól i przyprawy, mieszamy i napełniamy osłonki (jelita wieprzowe).

Parzymy 50 minut w wodzie do 75 stopni wewnątrz.

Chłodzimy, a następnie wędzimy przez 4 godziny zimnym dymem (20 do 25 stopni!) Pychotka życzę smacznego i pozdrawiam…

Arkadiusz