Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Przepis dostałam od mojej koleżanki Danusi. Mało pracochłonny a smak po prostu rewelacyjny. Danusiu dzięki wielkie!!!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szk. mąki,
  • ¾ szk. czekolady w proszku (najlepiej sprawdza się LaFesta),
  • ¾ szk. cukru,
  • 5 dużych jaj,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szk. oleju

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek;
  2. Do białek dodawać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka;
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej;
  4. Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Masę wlać do formy (mała tortownica o średnicy ok. 24 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 24×27 cm)
  6. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec ok. 40-50 min ( w zależności od piekarnika)

Chwile przed zakończeniem pieczenia zaparzamy kawę.

Do nasączenia: 1 szk. gorącej kawy zaparzona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ja nie stosuję rozpuszczalnej, więc robię kawę z ekspresu).

Wyjmujemy gorące ciasto i nakłuwamy je dość gęsto np. widelcem. Gorącą kawę wylewamy na gorące ciasto. Istotne, aby i kawa i ciasto były gorące!

Przygotowujemy polewę czekoladową:

Polewa czekoladowa:

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30% do deserów (sprawdza się „Łaciata”),
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej z kawałkami orzechów (dobrze spisuje się „Wedel” lub „AlpenGold”)

Sposób przygotowania polewy:

Do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy połamaną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. Mieszamy, aby nie przypalić. Gorącą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy wszystko w chłodne miejsce.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego