Ciasto czekoladowe
Przepis dostałam od mojej koleżanki Danusi. Mało pracochłonny a smak po prostu rewelacyjny. Danusiu dzięki wielkie!!!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szk. mąki,
- ¾ szk. czekolady w proszku (najlepiej sprawdza się LaFesta),
- ¾ szk. cukru,
- 5 dużych jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szk. oleju
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek;
- Do białek dodawać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka;
- W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej;
- Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę wlać do formy (mała tortownica o średnicy ok. 24 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 24×27 cm)
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec ok. 40-50 min ( w zależności od piekarnika)
Chwile przed zakończeniem pieczenia zaparzamy kawę.
Do nasączenia: 1 szk. gorącej kawy zaparzona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ja nie stosuję rozpuszczalnej, więc robię kawę z ekspresu).
Wyjmujemy gorące ciasto i nakłuwamy je dość gęsto np. widelcem. Gorącą kawę wylewamy na gorące ciasto. Istotne, aby i kawa i ciasto były gorące!
Przygotowujemy polewę czekoladową:
Polewa czekoladowa:
Składniki:
- 250 ml śmietany 30% do deserów (sprawdza się „Łaciata”),
- 2 tabliczki czekolady mlecznej z kawałkami orzechów (dobrze spisuje się „Wedel” lub „AlpenGold”)
Sposób przygotowania polewy:
Do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy połamaną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. Mieszamy, aby nie przypalić. Gorącą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy wszystko w chłodne miejsce.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego