Krupnioki
Składniki:
– mięso i maski z głów wieprzowych 2kg, ja użyłem całej głowy,
– wątroba wieprzowa 0,5kg,
– płuca wieprzowe 1,5kg,
– skórki wieprzowe 0,5kg,
– podgardle wieprzowe 0,5kg,
– skwarki 0,5kg,
– tłuszcz 1kg, ja dałem zamiast tłuszczu okrawki z rozbioru półtuszy,
– krew 2l, ja użyłem suszonej rozpuszczonej w 2l H2O,
– kasza gryczana 2kg,
– sól do smaku,
– majeranek 1g/kg,
– pieprz 1g/kg,
– cebula prażona lub surowa, może być suszona w płatkach, wg uznania,
– ziele angielskie 0,4g/kg,
– kiełbaśnice grube 32+,
Głowy wieprzowe oraz kości pozostałe z rozbioru oraz skórki, podgardle wrzucić do kotła zalać wodą i gotować do zmięknienia. Rosół po gotowaniu pozostawić, nie wylewać!!!
Płuca sparzyć. Wątrobę zalać mlekiem i odstawić do chłodnego.
Po rozgotowaniu obrać głowy z mięsa. Pokroić wszystko tak aby można było przemleć po ostygnięciu.
Z otrzymanego rosołu z gotowania odlać 4l wody (rosół:kasza-2:1) zagotować, wsypać kaszę i parzyć na malutkim ogniu trzymać ok 25min, po wchłonięciu całej wody przez kaszę odstawić, aby spęczniała.
Przygotowane i ostudzone mięso rozdrobnić na sitku 3mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę.
Dodać przyprawy. Sól oraz krew i skwarki. Wszystko wymieszać na gorąco, czyli z gorąca kaszą!
Napełnić luźno jelita.
Następnie odkręcać w odcinki ok 18cm.
Wiązać w pęczki do parzenia.
Parzenie:
Wkładamy do wody o temp ok 100 stopni i ochładzamy do temp ok. 85 stopni. Tak parzymy ok 15-20 min.
Następnie studzimy w zimnej wodzie o temp. ok 5 stopni ok 15 min.
Dodatkowo ja krupniki po ostygnięciu obwędziłem zimnym dymem ok 2-3 h.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego