Składniki:
- boczniaki 3kg
- marchew 1kg
- cebula 0,5kg
- sos pomidorowy 750ml
- koncentrat pomidorowy 180g
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- sos sojowy
- olej
- sól
W naszym przypadku pasta wykonana z boczniaków z własnej uprawy.
Do garnka wkładamy grzyby do garnka. zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Dodajemy łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z ody odcedzamy i studzimy. Rozdrabniamy grzyby na sitku 5-6mm.
Cebulę kroimy w kostkę i zarumieniamy na patelni na oleju. Dodajemy tarkowaną na wiórki marchew. Dusimy 5 minut i dodajemy zmielone grzyby. Dusimy na małym ogniu, aż grzyby puszczą sok i zaczną się gotować.
Dolewamy sos pomidorowy i koncentrat oraz zioła, sos sojowy do smaku.
Gorącą pastę przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Jeśli pasta zostanie szybko skonsumowana to nie musimy jej pasteryzować. Przechowujemy w lodówce.
Pasta jest idealna na kanapki, zapiekanki.
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego