Składniki:
– piersi z idnyka,
– peklosól lub sól
– siatka wędliniarska,
– folia celulozowa,
Mięso z piersi należy sklasyfikować wycinając wszystkie błony. Następnie peklujemy na sucho 24h dodając 17g peklosoli lub soli na 1kg mięsa. W zależności jak kto lubi słone.
Układamy piersi na kawałku folii celulozowej i rolujemy (zawijamy). Naciągamy sitakę wędliniarską. Osadzamy ok. 1 h.
Następnie wędzimy ciepłym dymem do osiągnięcia słomkowego koloru.
Parzymy w wodzie o temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 72 stopni.
Gotowe. Smaczna, chuda i soczysta pierś. Idelana dla dzieci.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!