Przechowywanie wędlin – pakowanie

Dobrym i sprawdzonym sposobem przedłużenia czasu i jakości naszych wyrobów domowych jest pakowanie w woreczki z odessaniem powietrza. Produkt tak zapakowany dłużej można przechowywać, nie wysycha, nie przechodzi innymi aromatami i sam utrzymuje swój zapach.

Taki zabieg powoduje, że wędzonki, chleb, mięso, czy ryby możemy przechowywać w lodówce lub mrozić.

Wędliny można pakować po uwędzeniu i parzeniu. Następnie można mrozić i przechowywać przez okres kilku miesięcy. Po takim zabiegu rozmrażamy produkty w lodówce (wolno ok. 24h).

Na rynku dostępne SA paczkowarki próżniowe różnych firm. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na podciśnienie jakie może ona wytworzyć. Koszt takiej w miarę dobrej paczkowarki to ok. 300-1000zł. Do tego należy zakupić woreczki PCV do kontaktu z żywnością . Są one dostępne w różnych rozmiarach.

Warto pakując nakleić na opakowanie metkę z datą pakowania.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!