RODZYNKOWIEC @halusi@
Biszkopt
Składniki:
5 jaj ¾ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyzki maki pszennej 1 szkl cukru 1 mały p.d.p 2 łyżki kakaoBiałka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 170°C elektryczny (góra/dół) około 40 minut.
Krem
½ l mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy 1 masło (ja daję łaciate)Z mleka ugotować budyń z dodatkiem cukru, ostudzić i ucierać z margaryną. Ucierać aż powstanie gładka masa.
Polewa (masa czekoladowa)
2 gorzkie czekolady 1 łyzka maki pszennej 1/2 margaryny Kasia2 czekolady (gorzka i mleczna) rozpuścić z 1/2 kostki masła.
Dodatki
30 dkg rodzynek namoczonych w alkoholu lub inny owoc ( wiśnie, czarna porzeczka)
alkohol (rum lub wódka z aromatem rumowym do ciast)
Rodzynki zalać rumem, przykryć i pozostawić na noc. Rumem, który pozostał z moczenia rodzynek, delikatnie nasączyć placki biszkoptowe.
Złożenie ciasta
Placek biszkoptowy na to masa budyniowa, rodzynki, masa czekoladowo.
Można też złożyć inaczej: biszkopt rozkrojony na pół – masa budyniowa – druga część biszkoptu – masa czekoladowa i na niej ułożone rodzynki
Powierzchnia ciasta zalanego kremem i posypanego rodzynkami przed zalaniem gorzką czekoladą.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.