Rodzynkowiec @halusi@

RODZYNKOWIEC @halusi@

Biszkopt

Składniki:

5 jaj
¾ szkl mąki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
1 szkl cukru
1 mały p.d.p
2 łyżki kakao

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 170°C elektryczny (góra/dół) około 40 minut.

Krem

½ l mleka
6 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
1 masło (ja daję łaciate)

Z mleka ugotować budyń z dodatkiem cukru, ostudzić i ucierać z margaryną. Ucierać aż powstanie gładka masa.

Polewa (masa czekoladowa)

2 gorzkie czekolady
1 łyzka maki pszennej
 
1/2 margaryny Kasia

2 czekolady (gorzka i mleczna) rozpuścić z 1/2 kostki masła.

Dodatki

30 dkg rodzynek namoczonych w alkoholu lub inny owoc ( wiśnie, czarna porzeczka)

alkohol (rum lub wódka z aromatem rumowym do ciast)

Rodzynki zalać rumem, przykryć i pozostawić na noc. Rumem, który pozostał z moczenia rodzynek, delikatnie nasączyć placki biszkoptowe.

Złożenie ciasta

Placek biszkoptowy na to masa budyniowa, rodzynki, masa czekoladowo.

Można też złożyć inaczej: biszkopt rozkrojony na pół – masa budyniowa – druga część biszkoptu – masa czekoladowa i na niej ułożone rodzynki

Powierzchnia ciasta zalanego kremem i posypanego rodzynkami przed zalaniem gorzką czekoladą.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.