Kiełbasa z koguta
To ta z lewej. Z prawej kiełbasa z koguta hotdog!
Kiełbasa wykonana z koguta wiejskiego.
Składniki:
– mięso z piersi koguta1kg,
– mięso IIkl z podudzi koguta 2kg,
– mięso III kl. z koguta 1kg,
– skóra z koguta ok. 0,5kg,
– boczek wieprzowy 0,5kg,
– peklosól 17g/kg,
– sól 17g/kg,
– pieprz 1,5g/kg,
– czosnek 2-3g/kg,
– majeranek 0,5g/kg
– jelita kal. 28mm
Mięso z koguta należy sklasyfikować. Pozbawić żyłek i błon (III kl).
Następnie pokroić w kostkę ok. 4×4 cm i zapeklować na sucho 48h. Skóry zasolić.
Skóry zaparzyć, po ostygnięciu zemleć na sitku 3mm i skutrować lub zmiksować blenderem.
Pierś zemleć na sitku 10mm, mięso II kl. i boczek na sitku 6mm, a III kl. na sitku 3mm. Dokładnie wymieszać dodając przyprawy.
Napełnić ściśle osłonki odwijać w wianki na kije.
Osadzać ok. 1h. Osuszyć w wędzarni i wędzić dymem o temp 40-50 stopni do uzyskania brązowej barwy, następnie podpiec w temp ok. 80-85 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Uprzedzając pytania, te białe oka w kiełbasie to nie tłuszcz tylko kawałki piersi drobiowej.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego