Polędwica z jelenia

Wędzona na zimno

Składniki:

– polędwica z jelenia,

– peklosól 17g/kg

– ziele angielskie,

– liść laurowy,

– czosnek,

– pieprz,

– majeranek,

– jałowiec,

Peklujemy na mokro w 10% roztworze solanki przez 5-6 dni z nastrzykiem 10% masy polędwicy. Następnie wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia.

Nacieramy gdy jest wilgotny ziłami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem i ociekamy, a następnie osuszamy w ciepłej wędzarni.

Wędzimy w temp. 40-50 stopni C osuszamy do koloru.

Wędzimy zimnym dymem ok 6-8 h przez 3 dni. Drugiego i trzeciego dnia po 3-4 h.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!