Wędzona na zimno
Składniki:
– polędwica z jelenia,
– peklosól 17g/kg
– ziele angielskie,
– liść laurowy,
– czosnek,
– pieprz,
– majeranek,
– jałowiec,
Peklujemy na mokro w 10% roztworze solanki przez 5-6 dni z nastrzykiem 10% masy polędwicy. Następnie wyjmujemy i wieszamy do ocieknięcia.
Nacieramy gdy jest wilgotny ziłami, czosnkiem, pieprzem, jałowcem i ociekamy, a następnie osuszamy w ciepłej wędzarni.
Wędzimy w temp. 40-50 stopni C osuszamy do koloru.
Wędzimy zimnym dymem ok 6-8 h przez 3 dni. Drugiego i trzeciego dnia po 3-4 h.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!