Składniki:
- polędwica z jelenia (wyłącznie świeża) lub sarny, albo młodej wołowiny,
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka,
- oliwa z oliwek,
- żółtko jaj,
Dodatki:
- sos sojowy,
- cebula
- ogórek kiszony
- grzybki marynowane (leśne)
Na początku należy wyżyłować polędwicę tj. pozbawić błon. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do zamrażarki celem podmrożenia na ok 1-1,5h. Następnie mięso mielemy na sitku 3-4mm lub rozdrabniamy nożem (siekamy).
Mięso wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dolewając odrobinę oliwy oraz dodając jedno żółtko na ok kg mięsa, a następnie wyrabiamy masę.
Z masy robimy kuleczki, które spłaszczmy i robimy dołek na żółtko lub nie w zależności od upodobań.
Układamy na talerzyku. Podajemy z dodatkami jakie kto preferuje oraz solą i pieprzem oraz sosem sojowy celem indywidualnego doprawienia na talerzu.
Tatar z polędwicy jelenia to rarytas. Polecam.