Gulyásleves Bográcsgulyás

Zupa gulaszowa po węgiersku

Zupa gulaszowa wykonana wg. oryginalnego przepisu z Węgier z użyciem węgierskiej papryki. To ważne!

Składniki:

– wołowina 2kg łopatka, pręga, karkówka

– smalec z mangalicy lub wieprzowy 3 łyżki

– ziemniaki 1,3kg

– marchew 150g

– buraki 100g

– seler naciowy 1 pęczek

– cebula duże 4 szt

– czosnek 5 ząbków

– papryka zielona słodka 2 duże szt

– pomidory bez skórki 1 puszka pelati

– papryka ostra wg. uznania

– kmin cały 1 łyżeczka

– kminek mielony 1 łyżeczka

-pieprz czarny mielony 1 łyżeczka

– słodka papryka węgierska 2 czubate łyżki

– sól do smaku

– woda gazowana 1,5l

Smalec najlepszy z mangalicy lub wytopiony ze słoniny wieprzowej.

Mięso kroimy w drobną kosteczkę 1,5×1,5cm. Do bogracza lub żeliwnego naczynia na ognisku wkładamy smalec lub ewentualnie słoninę pokrojoną w kostkę i wytapiamy tłuszcz. Wyjmujemy skwarki i wrzucamy całe ziarna kminu do gorącego tłuszczu. Prażymy chwilkę, aż popęka skórka i wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, prażymy chwilkę i dodajemy mięso. Smażymy na dużym ogniu , aż się zarumieni.  Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę przypraw odrobinę soli. Na koniec doprawimy do smaku solą i dodamy resztę przypraw.  Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, czosnek i prażymy 10 minut, dodajemy połowę wody i gotujemy mięso około 30-45 min. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę marchew, buraki, seler, gotujemy 30 min. Teraz wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy pozostała wodę i dodajemy resztę przypraw gotujemy do miękkości. Solimy do smaku i gotowe!

Paprykę dodajemy w dwóch częściach, ponieważ długo prażona traci kolor!